De basiskleuren
De vacht van katten heeft een aantal basiskleuren. Deze kleuren zijn er in elk patroon. Bij een effen gekleurde kat is de kleur natuurlijk gemakkelijk te zien. Maar bijvoorbeeld bij een streepjespatroon moet je naar de kleur van de strepen kijken om te zien welke basiskleur de kat heeft. Bij de staart is dit het best te zien, omdat hier de kleur het langst bewaard blijft. De basiskleuren zijn onder te verdelen in onverdunde en verdunde kleuren. Bij de verdunde kleuren is er minder pigment in de haren aanwezig, waardoor ze lichter zijn dan de onverdunde kleuren.
De basiskleuren komen niet in combinatie met elkaar voor. Alleen bij de kleuren zwart tot en met fawn met rood of crème en wit is combinatie van de basiskleuren mogelijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Silver : in pigment geremde kleuren.
Zo nu en dan is er bij een van de bovengenoemde kleuren geen pigment in het onderste deel van de haren aanwezig. De kat heeft hierdoor een witte ondervacht. Alleen de haartop bevat dan pigment in één van de boven genoemde kleuren, de rest is wit. Wanneer je de vacht wat opzij schuift, is te zien dat de haar vanaf de haarwortel ontkleurd is.
Dit verschijnsel wordt silver of tipping genoemd. Er zijn drie variëteiten van silver te onderscheiden.
                                                                           

 

 

 

 

 

Bij volledig doorgekleurde katten, dus de niet silvers, horen de haren geheel egaal gekleurd te zijn in één van de basiskleuren. In de praktijk komt dit niet vaak voor, aangezien het pigment invloed ondervindt van de lichaamstemperatuur. Hierdoor zijn de haren dichtbij de huid lichter van kleur dan aan de uiteinden.

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media