Aan de bovenzijde van de staart, vlak boven de staartaanzet, zit een geurklier. Deze kan bij sommige katten , onder invloed van hormonen, te actief worden en een vettige, plakkerige, bruinachtige talgafscheiding produceren. Een katerstaart komt het meest voor bij ongecastreerde katers, maar kan ook bij ongecastreerde poezen voorkomen of bij castraten. Raadpleeg uw dierenarts wanneer u een katerstaart vermoedt, de dierenarts kan namelijk beoordelen of het om een katerstaart gaat of een ander huidprobleem dat behandeld moet worden.
De haren op die plaats worden plakkerig en gaan uitstaan, hetgeen vooral bij langharige katten opvalt. In een later stadium kunnen de haren onder de plakkerige beharing, verstikken en in bosjes uitvallen. Een katerstaart verdwijnt meestal vanzelf, wanneer een kat gecastreerd wordt. Als u een dekkater heeft, of een poes waarmee u fokt is castratie nog niet wenselijk.
U kunt een katerstaart eerst schoonmaken ( ontvetten ) met Sterilon. Wrijf daarna de staart goed droog en strooi dan, droogshampoo voor katten, op het aangedane gedeelte van de staart. Zorg dat de staart goed droog is, anders zal het poeder klonten gaan vormen en die zijn niet eenvoudig tussen de haren uit te borstelen. Het overbodige talg hecht zich aan deze poeders, zodat u het poeder en de talg enige tijd later kunt uitborstelen.

Mocht u nog vragen hebben over dit onderwerp, dan kunt u die stellen op het forum. Ervaringen en suggesties worden ook zeer gewaardeerd, want velen weten meer dan één.

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media