Net als bij mensen komen bij katten verschillende bloedgroepen voor. Wanneer er bepaalde verschillende bloedgroepen worden gecombineerd, zorgt dit voor grote problemen met vaak dodelijke afloop. Deze aandoening wordt FNI ( Feline Neonatale Isoertholysis ) of Fading kitten genoemd. Feline betekent kat, Neonatale betekent jonggeborene en Isoetholyis staat voor vernietiging van rode bloedlichaampjes.

Bij katten komen drie bloedgroepen voor.
Bloedgroep A : circa 87 % van de katten, raskat of niet, heeft deze bloedgroep. Bloedgroep A wordt gevormd uit het genenpaar AA of AB. A vererft dominant t.o.v. de recessieve bloedgroep B.

Bloedgroep B : komt regelmatig voor en wordt gevormd door het genenpaar BB.

Bloedgroep AB.
Deze bloedgroep komt zelden voor bij katten, hierover is daarom nog weinig bekend.

Het bloedplasma van katten bevat antilichamen tegen de andere bloedgroep en zorgt voor grote problemen bij een verkeerde combinatie van bloedgroepen tijdens :
- Een bloedtransfusie.
- Na de geboorte bij het drinken van de eerste moedermelk.
- Tijdens de zwangerschap, hierover zijn de meningen verdeeld. Er wordt beweerd dat de antilichamen niet via de placenta de foetus kunnen bereiken.

In de praktijk leidt dit vooral tot problemen wanneer een poes met bloedgroep B, gedekt wordt door een kater met bloedgroep A.
Een aantal kittens uit deze combinatie zal bloedgroep A hebben. Zij krijgen via de eerste moedermelk de voor hen zo belangrijke stoffen binnen die hun afweersysteem  opbouwen. Echter krijgen ze ook de  dodelijke antistoffen binnen en zullen meestal korte tijd na de geboorte sterven. Ook komt het voor dat het kitten enkele dagen in leven blijft, maar een zeer zwakke indruk maakt en soms een geelachtige huid heeft. De urine van het kitten heeft vaak een roodbruine kleur, dit is typerend voor het probleem. Het kitten sterft, omdat de rode bloedlichaampjes in zijn bloed worden afgebroken door de antistoffen die in de moedermelk zitten. Een heel klein percentage van de kittens overleeft dit zonder dat er ingegrepen wordt door de fokker, zij houden dan levenslang last van bloedarmoede. Een enkele keer sterft de staartpunt of de hele staart af.
Uiteraard kunt u het beste voorkomen dat een poes met bloedgroep B gedekt wordt door een kater met bloedgroep A. Mocht een poes toch gedekt zijn door een kater met bloedgroep A, dan kunt u proberen de kittens in leven te houden, door hen alleen fabriekmatig bereide melk te geven of een andere moederpoes voor hen te zoeken. Het is niet eenvoudig om te voorkomen dat een kitten moedermelk drinkt, de beste plaats voor de kittens is in het nestje bij de moederpoes. Kittens gaan instinctief op zoek naar de tepel van de moederpoes. Dit is geen ideale oplossing, omdat de meeste moederpoezen slecht reageren op het wegnemen van hun kittens. Na 48 uur absorbeert de darmwand van de kittens de antilichamen niet meer en is het gevaar geweken. De moederpoes blijft echter heel de zoogperiode de antilichamen produceren, dus u kunt deze poes niet gebruiken als zoogmoeder voor een ander nestje met hetzelfde probleem of voor een nestje waarvan u de bloedgroepen niet kent.

Het mag duidelijk zijn dat u het beste de bloedgroep van de poes en kater kunt laten bepalen alvorens er een dekking plaatsvindt.

• Zie ook de andere artikelen over kittens op deze site.

Mocht u nog vragen hebben over dit onderwerp dan kunt u die stellen op het forum. Suggesties en ervaringen van worden ook zeer gewaardeerd, want velen weten meer dan één.

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media